Life with Stoma Surgery


Life with Stoma SurgeryΌπως μπορεί κανείς να φανταστεί, τα άτομα που ζουν με στομία αντιμετωπίζουν ορισμένες δυσκολίες στην καθημερινή περιποίηση και υγιεινή τους, καθώς και σημαντικές προκλήσεις στην καθημερινότητά τους στο επαγγελματικό και κοινωνικό τους περιβάλλον, καθώς και στην προσωπική τους ζωή.

Ποιοι θα πρέπει να γνωρίζουν για τη χειρουργική επέμβαση στομίαςΘα πρέπει πρώτα να ενημερώσετε όσους πρέπει να γνωρίζουν, όπως οι πάροχοι υγειονομικής περίθαλψης, ο / η σύζυγός σας ή ο / η σύντροφός σας, καθώς και οι άνθρωποι που εμπλέκονται στην περίθαλψη σας. Δεν είστε αναγκασμένοι να δώσετε εξηγήσεις σε όποιον σας το ζητήσει, είναι ΕΠΙΛΟΓΗ σας οι άνθρωποι που θα το μοιραστείτε. Μερικοί άνθρωποι είναι απλώς περίεργοι και εξηγώντας ότι είχατε ένα κοιλιακό χειρουργείο είναι αρκετό. Η κοινή χρήση της ιστορίας σας μπορεί να είναι ισχυρή και να βοηθήσει ώστε να εκπαιδεύσει την ευρύτερη κοινότητα, πως τα άτομα με στομία, ζούν μια φυσιολογική ζωή.

Αν ξεκινάτε μια συνεργασία, οι διεξοδικές συζητήσεις με τον μελλοντικό σας συνεργάτη θα βοηθήσουν στην άμβλυνση των παρερμηνειών. Εάν έχετε παιδιά, απαντήστε στις ερωτήσεις τους απλά και ειλικρινά. Ανάλογα με την ηλικία τους, μια απλή εξήγηση μπορεί να είναι αρκετή γι 'αυτά.

Μπορεί να θέλετε να εμπιστευτείτε τον εργοδότη σας ή έναν καλό φίλο σας στην εργασία. Μια στομία δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να νιώθετε αμηχανία, όμως κρατώντας το μυστικό, θα μπορούσε να προκαλέσει πρακτικές δυσκολίες.

Δραστηριότητες με στομία, μετά από μια χειρουργική επέμβαση


Καθώς η δύναμή σας επιστρέφει, μπορείτε να επιστρέψετε στις κανονικές σας δραστηριότητες. Οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να επιστρέψουν στην καθημερινότητα τους.
Μιλήστε με την ομάδα υγειονομικής περίθαλψης σχετικά με τις καθημερινές σας συνήθειες, ώστε να μπορέσουν να σας βοηθήσουν.
Οι άνθρωποι που ζουν με στομία, μπορούν και κάνουν ποδήλατο, κολύμπι, σκι, τζόκινγκ, παίζουν ομαδικά αθλήματα, κάνουν δουλειές σε αυλή, παίζουν με τα παιδιά τους και ανεβαίνουν τα βουνά. Καλό θα είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας έτσι ώστε να ενημερωθείτε καλύτερα για τυχόν επιπλέον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε για κάποια αθλήματα που έρχονται σε άμεση επαφή με άλλα άτομα.

Ντουζ και επαφή με το νερό και τον αέρα


Μπορείτε να κολυμπήσετε με ή χωρίς το σύστημα του σάκου σας. Αν θέλετε να κάνετε ντους ή να κολυμπήσετε χωρίς το σακουλάκι σας, μπορείτε να το κάνετε.
Η κανονική έκθεση στον αέρα ή το νερό δεν θα βλάψει τη στομία και το νερό δεν εισέρχεται στο άνοιγμα.
Επιλέξτε έναν χρόνο για μπάνιο όταν το έντερο είναι λιγότερο ενεργό. Μπορείτε επίσης να αφήσετε το σακουλάκι σας ενώ κολυμπάτε ή να το καλύψετε, για να παραμείνει στεγνό.

Διατροφή και στομία


Μπορεί να υπάρχουν κάποιες τροποποιήσεις στη διατροφή σας ανάλογα με τον τύπο της χειρουργικής στομίας. Τα άτομα με χειρουργική επέμβαση κολοστομίας και ειλεοστομίας θα πρέπει να επιστρέψουν στην κανονική τους διατροφή μετά από μια περίοδο προσαρμογής. Εισαγάγετε τα τρόφιμα στη διατροφή σας λίγα λίγα κάθε φορά και παρακολουθήστε την επίδραση κάθε τροφής ξεχωριστά στη λειτουργία της στομίας. Μασήστε το φαγητό σας καλά και πίνετε πολλά υγρά. Ορισμένες λιγότερο εύπεπτες ή μεγάλες χονδροειδείς τροφές είναι πιθανότερο να δημιουργήσουν προβλήματα εμπλοκής (όπως καλαμπόκι, καρύδα, μανιτάρια, ξηροί καρποί, ωμά φρούτα και λαχανικά).

Δεν υπάρχουν περιορισμοί στην κατανάλωση ως αποτέλεσμα της εγχείρησης ουρητηροστομίας. Πρέπει να πίνετε άφθονα υγρά κάθε μέρα ακολουθώντας τις συστάσεις του γιατρού σας.

Σεξουαλική ζωή και στομία


Οι σεξουαλικές σχέσεις και η οικειότητα είναι σημαντικές πτυχές της ζωής σας που πρέπει να συνεχιστούν και μετά τη χειρουργική επέμβαση στομίας. Αναμένεται μια περίοδος προσαρμογής μετά από την χειρουργική επέμβαση. Βασικός παράγοντας είναι να νιώθετε καλά εσείς με τη στομία σας. Η σεξουαλική λειτουργία στις γυναίκες συνήθως δεν εξασθενεί. Μερικοί άνδρες που έχουν ουρητηροστομία μπορεί να εμφανίσουν αλλαγές στη σεξουαλική λειτουργία. Συζητήστε τυχόν προβλήματα με τον γιατρό σας.

Για τις ΓΥΝΑΙΚΕΣ που επιθυμούν να ΜΕΙΝΟΥΝ ΕΓΚΥΕΣ, η ικανότητά τους να συλλάβουν δεν αλλάζει και η εγκυμοσύνη πρέπει να είναι κανονική μετά από μια χειρουργική επέμβαση στομίας. Ωστόσο, εάν σκέφτεστε να μείνετε έγκυος, θα πρέπει πρώτα να ενημερώσετε το γιατρό σας για οποιαδήποτε άλλα προβλήματα υγείας.

Ταξιδεύοντας με στομία


Όλοι οι τρόποι ταξιδιού είναι ανοικτοί. Πολλοί άνθρωποι με στομίες ταξιδεύουν εκτενώς, από κάμπινγκ ταξίδια σε κρουαζιέρες σε εκδρομές αεροπλάνο σε όλο τον κόσμο. Πάρτε μαζί αρκετές προμήθειες για να φθάσουν για ολόκληρο το ταξίδι συν κάποια επιπλέον, το διπλάσιο από ότι νομίζετε ότι μπορεί να χρειαστείτε. Οι αποσκευές χάνονται μερικές φορές, να έχετε μαζί σας επιπλέον προμήθειες πάνω στο αεροπλάνο. Όταν ταξιδεύετε με αυτοκίνητο, κρατήστε τις προμήθειες σας στο πιο δροσερό μέρος. Οι ζώνες ασφαλείας δεν θα βλάψουν τη στομία όταν είναι σωστά ρυθμισμένες.


Γνωρίζοντας τις ανάγκες των ατόμων με στομία διαθέτουμε μεγάλη γκάμα προϊόντων φροντίδας στομίας.
Το εξειδικευμένο προσωπικό μας με βαθιά γνώση του αντικειμένου μπορεί να σας βοηθήσει να βρείτε το κατάλληλο σύστημα στομίας ώστε να νιώθετε άνετα με αυτό.